Toto

RETROSPEKTIF: 10 TAHUN WPT SEMINOLE HARD ROCK, BAHAGIAN I

Pertunjukan Poker Hard Rock Seminole $3,500 ditetapkan pada 23-27 April dengan jaminan $2 juta. Acara tahun ini lebih istimewa, menandakan ulang tahun 10 tahun perkongsian antara WPT dan jelajah itu.
Acara ini telah menghasilkan beberapa medan besar dan pemenang hebat menambah nama mereka ke Piala Juara WPT Mike Sexton. Ini adalah bahagian pertama melihat kembali 10 tahun Showdown di Florida Selatan.

Musim IX (2011)

Edisi pertama Showdown bermula dengan Taylor Von Kriegenbergh mendahului bidang 433 untuk $1.1 juta. Tahun pertama menampilkan pembelian $10,000 dengan kumpulan hadiah $4.2 juta. Peratusan yang keluar mengundi memberikan permulaan yang baik kepada siri ini dan jadual terakhir juga termasuk Curt Kohlberg (naib juara), Justin Zaki (ketiga), dan Tommy Vedes (keenam).

Von Kriegenbergh, dari Stoneham, Massachusetts, memasuki jadual terakhir sebagai pendahulu cip dalam acara sulung, tetapi mengalami beberapa pasang surut dalam perjalanannya ke gelaran. Kemenangan itu istimewa buat Von Kriegenbergh, yang bapanya meninggal dunia kira-kira setahun sebelumnya. Juara baharu itu merendah diri mengenai kemenangannya selepas itu.

“Kemenangan itu memberi saya kusyen kewangan yang membolehkan saya mengambil lebih banyak risiko dan meneroka perkara yang saya ingin tahu,” kata Von Kriegenbergh. “Ia juga melegakan tekanan sosial daripada rakan, keluarga, dan saya sendiri yang datang dengan menjadi pemain poker profesional tanpa kemenangan besar.

“Saya suka bermain di Seminole Hard Rock dan WPT kerana kakitangannya menyenangkan dan profesional. Terdapat begitu ramai orang yang melakukan perkara dengan cara yang betul kerana mereka mengambil berat tentang kemahiran mereka.”

Musim X (2012)

Selepas berlari besar ke meja akhir dalam Musim IX, Tommy Vedes menjaringkan penamat yang lebih besar setahun kemudian. Pemain New York itu merangkul gelaran WPT keduanya selepas mengungguli bidang 290 penyertaan, yang menghasilkan kumpulan hadiah $2.8 juta.

Vedes memasuki jadual terakhir keenam dalam cip, tetapi bangkit untuk merebut gelaran dan $779,520. Kejohanan WPT beliau sebelum ini datang pada Musim VIII di Bellagio, di mana beliau memenangi Festa al Lago untuk $1.2 juta. Ia sememangnya beberapa tahun yang bagus dalam lawatan untuk Vedes.

“Ia mungkin meja final paling sukar pernah saya mainkan,” katanya mengenai kemenangan di Hard Rock. “Mereka ini adalah ahli sihir dan saya kebetulan mengalahkan mereka.”

Musim XI (2013)

Edisi ketiga Showdown terbukti menjadi detik penentu kerjaya untuk Kevin Eyster. Pemain poker profesional dari Lafayette, Louisiana, mendahului bidang 542 dengan yuran penyertaan yang merosot kepada $5,000. Itu masih menghasilkan kumpulan hadiah $2.5 juta dengan Eyster membawa pulang $660,395.

“Kemenangan 2013 lebih bermakna kepada saya daripada yang boleh digambarkan dengan kata-kata,” katanya. “Ia adalah kemenangan pertama saya secara langsung dan skor enam angka secara langsung. Saya benar-benar merasakan ia mengukuhkan kedudukan saya di arena secara langsung dengan pro.”

Beberapa saat akhir meja terlintas di fikirannya. Dia memenangi pusingan syiling besar dengan Hati AHati 10melawan Jeff Madsen Kelab 2Spade 2untuk menghantar lawannya ke landasan. Beberapa tangan yang lain kritikal untuk sampai ke bulatan pemenang.

“Zo Karim bermain dengan sangat baik,” kata Eyster. “Kami sebenarnya berada dalam bilik bersama dalam perjalanan ini. Saya mendapatnya dalam lawan Ben Tarzia tiga tangan dan dia sungai tiga luar untuk terus hidup. Saya memukul lima bahagian luar pada Zo untuk merempuhnya di sungai juga. Jadi tiga detik itu adalah kunci utama Togel SDY dalam keputusan muktamad. Sekiranya saya tidak memenangi pusingan atau Tarzia tidak memukul tiga bahagian luar, Zo mungkin akan meremukkan saya dari hadapan.”

Eyster meneruskan penampilan dan gelaran meja akhir besar yang lain. Dalam Musim XIV, itu termasuk menambah namanya ke Piala Sexton untuk kali kedua selepas memenangi WPT Five Diamond World Poker Classic dengan harga $1.6 juta. Bukan sahaja Showdown kritikal dalam kerjaya pokernya, tetapi juga mungkin mengekalkannya dalam permainan.

“Hanya setahun sebelum itu saya berfikir untuk berhenti bermain selama-lamanya,” katanya. “Tiada apa-apa yang berlaku, dan saya sangat tertekan. Tetapi rakan dan keluarga membantu saya mengekalkan sikap positif, dari segi mental dan fizikal. Saya memutuskan untuk bertahan dengannya dan ia berjaya, mujurlah. Saya tahu ramai orang yang tidak begitu berkesan, jadi saya pasti tidak ambil mudah.”

8651993422_d91dc408b9_c

Musim XII (2014)

Selepas satu lagi pelarasan pembelian masuk kepada $3,500, kejohanan itu menarik kehadiran besar-besaran – 1,795 penyertaan untuk kumpulan hadiah $5.8 juta. Hasilnya? Medan WPT terbesar dalam sejarah hingga ke tahap itu.

Nama yang dikenalinya naik ke atas untuk mengambil gelaran itu. Eric Afriat menumbangkan kejuaraan WPT pertamanya di meja akhir yang sukar termasuk Mukul Pahuja, James Mackey, Jake Bazeley, Matt Stout, dan Chance Kornuth. Pemain sambilan dari Quebec itu memenangi Terbuka Poker Musim Sejuk Borgata pada Musim XVI dengan harga $651,928 dan Fallsview Poker Classic pada Musim XVIII dengan harga $394,120. Dalam Musim XVII, Afriat menghampiri gelaran Showdown kedua – menamatkan naib juara untuk $465,120.

“Memenangi Hard Rock Poker Showdown pada tahun 2014 untuk kemenangan pertama saya, dan menjadi WPT televisyen terbesar dalam sejarah, benar-benar impian yang menjadi kenyataan,” katanya. “Ia benar-benar merupakan salah satu daripada lima hari terbaik dalam hidup saya dengan kehadiran semua keluarga dan rakan-rakan saya untuk mengalami detik yang nyata di bilik poker yang paling bagus dan tersusun di dunia.”

Eric Afriat

Musim XIII (2015)

Dengan baki 50 pemain, Griffin Paul berdepan satu pusingan dan sungai yang penting untuk kehidupan kejohanannya. Dia semua dalam dengan 10-9 pada kegagalan Kelab 10Kelab 9X 2dan lawannya memegang Kelab QKelab J. Dua pasangannya berada di depan tetapi Paul terpaksa mengelak banyak kad untuk mengambil periuk. Dek itu berjalan lancar dan dia meneruskan kejuaraan utama pertamanya dan menambah namanya ke Piala Sexton selepas memasuki jadual akhir sebagai pendahulu cip.

“Pada usia 22 tahun, kemenangan Pengeluaran SGP  itu mengubah hidup saya,” katanya. “Ia memberi saya keupayaan untuk bermain dalam permainan yang lebih besar dengan selesa dan membawa permainan saya ke peringkat seterusnya. Acara itu hebat dan Hard Rock adalah salah satu tempat terbaik dalam semua WPT.”

Griffin Paul

Untuk jadual Showdown Poker Hard Rock WPT Seminole 2021 yang lengkap, klik di sini . Untuk maklumat lanjut mengenai Acara Utama WPT Lucky Hearts, klik di sini .

Sean Chaffin ialah seorang penulis bebas di Crandall, Texas, dan karyanya muncul dalam pelbagai laman web dan penerbitan. Ikuti dia di Twitter @PokerTraditions.