Toto

Macau memesan 3 hari ujian rumah di tengah-tengah amaran Covid

Semua orang yang tinggal di Macau perlu melakukan ujian antigen pantas (RAT) selama tiga hari berturut-turut mulai hari Rabu (30 November), sekiranya berlaku jangkitan Covid-19 yang “tersembunyi” dalam komuniti setempat dan untuk mengurangkan risiko bahawa sebarang kumpulan jangkitan mungkin sebaliknya tersebar.

Pengumuman pada hari Rabu adalah dari Pusat Tindak Balas dan Penyelarasan Pengeluaran Sidney Novel Coronavirus di bandar itu. Tiada saringan besar-besaran melalui ujian asid nukleik berasaskan pusat telah dijadualkan oleh pihak berkuasa setakat hari Rabu.

Beberapa kes ‘positif’ baru-baru ini yang direkodkan dalam kalangan orang di Macau telah dikenal pasti sebagai kenalan rapat pemandu teksi tempatan, seorang lelaki yang dijangkiti sendiri telah disahkan pada Isnin. Pihak berkuasa tempatan telah mengarahkan penutupan beberapa bangunan kediaman dan beberapa restoran yang sering dikunjungi oleh kes yang disahkan.

Kerajaan Macau mengguna pakai langkah pencegahan Covid-19 selaras dengan dasar “dynamic zero-Covid” China. Sehingga kini, tanah besar China adalah satu-satunya tempat yang mempunyai aturan perjalanan bebas kuarantin dengan Macau.

Pada hari Rabu pihak berkuasa yang berkaitan di Macau dan bandar tanah besar Zhuhai di wilayah Guangdong berkata mereka akan mengekalkan sehingga dan termasuk 7 Disember, satu keperluan bahawa semua orang yang menyeberang antara Macau dan Zhuhai, memegang sijil ujian asid nukleik yang dikeluarkan dalam tempoh 24 jam membuktikan mereka ‘negatif’ untuk jangkitan Covid-19. Kedua-dua pihak berkata ia adalah untuk “keperluan pencegahan dan kawalan pandemik”. Protokol itu sepatutnya tamat pada hari Rabu.

Pada hari Selasa, jurucakap Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China telah berkata pada sidang akhbar Beijing bahawa langkah kawalan Covid-19 di tanah besar harus “dikenakan dan ditarik balik secepat mungkin” untuk meminimumkan kesulitan kepada orang ramai.

Seorang lagi pegawai kanan kesihatan, Cheng Youquan, memberitahu media pada taklimat itu bahawa apa yang dipanggil pasukan khas pegawai telah disediakan untuk membendung sebarang langkah kawalan Covid-19 yang “berlebihan” oleh pihak berkuasa tempatan tanah besar.

Sejumlah media asing telah melaporkan dari dalam China mengenai protes pada Keluaran Sidney hujung minggu lalu di bandar Beijing, Shanghai, Guangzhou, Zhengzhou, dan Chengdu yang menggesa kelonggaran tindakan balas ketat China terhadap Covid-19.

Ketua kerajaan Greater China Fitch Ratings Inc, Andrew Fennell, berkata dalam nota Isnin: “Dasar ‘sifar Covid’ China – dan sekatan mobiliti yang diperlukan untuk melaksanakannya – telah membebankan ekonomi dan meningkatkan ketegangan sosial.”

Dia menambah: “Kami menjangkakan pihak berkuasa akan melonggarkan Hongkong Prize elemen paling ketat dalam langkah anti-wabak semasa pada 2023, seperti penutupan seluruh bandar, yang telah menyumbang secara langsung kepada tekanan pertumbuhan menurun.”

Encik Fennell juga dipetik sebagai berkata bahawa “pangsi dasar sepenuhnya tidak berada dalam garis dasar kami”.

Dia menambah: “Kami percaya banyak sekatan akan kekal kerana tahap imuniti yang diperoleh secara semula jadi China yang terhad” dalam komuniti, “dan liputan penggalak Covid-19 yang agak rendah untuk kumpulan masyarakat yang paling terdedah.”