Toto

BALA PATUR MENYELESAIKAN APA YANG DIA MULAKAN UNTUK MEMENANGI WPT LA POKER CLASSIC

Poker boleh menjadi Keluaran SGP permainan nombor – kebarangkalian, pengurusan bankroll, teori permainan, nilai jangkaan, ekuiti, dan pelbagai formula, teori dan persamaan. Bagi Bala Patur yang berusia 50 tahun, matematik mungkin bahagian yang mudah. Dengan ijazah sarjana dalam fizik, sains komputer, dan falsafah fizik dari universiti di India, menganalisis kemungkinan kelihatan seperti bahagian semula jadi dalam proses pemikirannya. Dalam pekerjaan hariannya, Patur mencipta model kuantitatif untuk bank pelaburan.

Walau bagaimanapun, di meja akhir WPT LA Poker Classic pada hari Isnin di Las Vegas, Patur juga memasukkan banyak tekanan ke atas pihak lawan – terutamanya dalam perlawanan kepala menentang ahli Kelab Juara, Matas Cimbolas. Keseluruhan repertoirnya menambah gelaran WPT pertamanya dan hadiah wang tempat pertama hanya lebih $1 juta.

“Ia luar biasa,” katanya selepas itu. “Saya tidak dapat menyatakan kegembiraan saya sekarang. Bagi saya, ia adalah masa yang lama … dan jadual, dengan pemain yang begitu baik, ia adalah permainan sesiapa sahaja dan saya bermain dengan baik dan berlari dengan baik.”

Patur memang berdepan dengan meja yang sukar. Cimbolas, yang membawa pulang $600,060 untuk naib juara, sedang Result SGP mencari gelaran WPT keduanya selepas turut menamatkan naib juara LAPC pada Musim XVII. James Carroll berusaha untuk menyertai kelab pemenang tiga kali itu manakala juara WPTDeepStacks Upeshka De Silva berharap untuk menambah gelaran dalam Jelajah Utama.

Pada akhirnya, bagaimanapun, Patur menggunakan minda intelek dan beberapa kemahiran poker yang bijak untuk muncul di atas. Jadual akhir pada asalnya akan dimainkan tahun lepas, tetapi COVID-19 mengganggu rancangan tersebut. Sesuai dengan latar Result SDY belakang matematik dan akademiknya, Patur menggunakan masa itu untuk memperhalusi permainannya. Dia belajar, membaca beberapa buku strategi, dan menonton video WPT untuk disediakan. Dia juga bekerja pada kemahiran kepala, menjangkakan beberapa pemain yang mungkin dihadapinya dan kemungkinan permainan dan strategi mereka menentangnya.

Simbol Heads Up & Balakrishna Patur

Kerja itu membuahkan hasil kepada lagu tujuh angka. Walaupun dia mungkin bukan pemain poker sepenuh masa, nama Patur kini akan terukir pada Piala Juara WPT Mike Sexton bersama juara LAPC yang hebat seperti Phil Ivey, Gus Hansen, dan Michael Mizrachi. Kemenangan itu juga melonjakkan Patur ke tempat kedua dalam kedudukan Pemain Terbaik WPT Hublot, penamat yang menarik termasuk Pasport WPT bernilai $7,500 untuk digunakan dalam acara musim depan.

“Saya tidak dapat meluahkan perasaan sekarang,” katanya. “Setiap pemain poker mengimpikan untuk mendapatkan WPT. Berada di sebelah nama besar yang anda tonton sepanjang masa … mendapat nama saya di sebelah mereka adalah satu perasaan yang mengagumkan.”

Tersenarai bersama Sexton juga merupakan penghormatan besar bagi bapa kepada dua anak perempuan yang telah berkahwin dari Parsippany, New Jersey.

“Mike seorang lelaki yang baik, seorang lelaki yang luar biasa,” kata Patur. “Dia seorang yang baik dan sentiasa senang berbincang. Melihatnya adalah satu keseronokan, dia akan diingati untuk masa yang lama. Saya harap dia berada di sini di sebelah saya memenangi ini.”

Kembali ke Kasino Commerce pada Mac 2020, Patur melonjak pada pertengahan kejohanan dan mendahului cip pada Hari ke-3. Larian itu berterusan sehingga penghujung Hari 5 dan dia masuk ke meja akhir sebagai pendahulu cip. Walau bagaimanapun, untuk mencapai bulatan pemenang tidaklah mudah. Dia menyingkirkan tiga daripada lima pemain lain ketika hari itu berlalu. Itu termasuk mendarat poket Kings untuk menghantar Carroll ke rel di tempat ketiga.

Permainan awal bermula dengan Patur memegang kira-kira 4 juta pendahulu cip ke atas Cimbolas, 11.8 juta hingga 7.8 juta, dengan bidai pada 75,000/150,000. Tekanannya tidak membenarkan Cimbolas mendapat banyak tarikan dan satu tangan kekunci melihat Patur membuat panggilan yang bagus. Selepas meningkat kepada 375,000, Cimbolas menelefon dan kegagalan membawa Berlian KBerlian 4Spade 2. Patur bertaruh 375,000 dan Cimbolas dipanggil. Kedua-dua pemain memeriksa Spade Jpada selekoh dan Spade 7jatuh di sungai.

Cimbolas bertaruh 950,000 dan Patur mengambil sedikit masa sebelum menelefon. Cimbolas menunjukkan Ace-high dan Patur membentang Kelab 8Berlian 8untuk mengambil periuk, dan terus menekan aksi. Di tangan terakhir, Combolas bergerak all-in dengan 3.7 juta terakhirnya dengan Berlian KKelab 6dan Patur memanggil memegang Hati ABerlian 9. Cimbolas gagal seri tetapi tidak bertambah baik dan Patur memperoleh kemenangan yang mengubah hidup. Dengan memakai hoodie dan topi, dia mengangkat tangannya tanda kemenangan.

Juara Balakrishna Patur

Kejuaraan ini memberikan rangsangan besar kepada kerjaya Patur secara langsung memenangi kejohanan. Sebelum LAPC, rekod itu termasuk $220,000 dengan penamat terbaiknya pada 2019 dalam Acara Utama EPT Barcelona €5,300. Dia menduduki tempat ke-11 untuk $113,233 dalam acara itu. Pada 2018, Patur juga mendapat penamat yang bagus di WPTDeepStacks Montreal, menduduki tempat kesembilan dengan harga $17,012.

Baru-baru ini, Patur hampir dengan tajuk WPT yang dimainkan dalam talian. Lawatan itu menjalankan Terbuka Poker Dalam Talian WPT yang pertama pada bulan Disember di Partypoker Rangkaian AS di New Jersey sebagai sebahagian daripada Lawatan Utama. Dia mendapat naib juara untuk $164,868. Peristiwa itu menyaksikan Patur mengetepikan sejumlah besar cip untuk gelaran menentang Raja poket. Dia menemui beberapa penebusan yang bagus pada hari Isnin.

“Itu adalah saat yang menjijikkan bagi saya,” katanya. “Kali ini, saya pastikan saya tidak akan melakukannya. Saya mahu menjadi bertenaga dan pastikan untuk kekal fokus pada setiap masa.”

Sean Chaffin ialah seorang penulis bebas di Crandall, Texas, dan karyanya muncul dalam pelbagai laman web dan penerbitan. Ikuti dia di Twitter @PokerTraditions.